Aktualności

Wigilijne potrawy - przepisy

20.12.2007 • źródło: www.swieta.onet.pl

Zupy

Rybna „bogactwo morza”

Składniki na 4 porcje:

  • bulion rybny
  • 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • do 3 rodzajów ryby - filety (np. łosoś, tołpyga, dorsz)
  • kilka świeżych lub mrożonych krewetek
  • pęczek kopru, 3 ziarna ziela, liść laurowy
  • 1 średni pomidor
  • proszek curry 10 g, gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • cytryna

Etapy przygotowania:

Bulion rybny: Najlepszy jest przygotowany osobiście, z 2–3 łbów łososia (można takie nabyć w sklepach rybnych). Głowy bardzo dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą, ugotować na wolnym ogniu w dużym garnku z dodatkiem włoszczyzny, zielonego pora, 3 ziaren ziela angielskiego i 2 liści laurowych. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę i po chwili dorzucić nie posiekany czosnek i 1 gałązkę świeżego rozmarynu. Następnie dodać 10 g proszku curry i wymieszać, dusić 2 min. Tak otrzymaną masę zalać białym winem, dalej podgotować, aż wino odparuje do połowy objętości. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, wypestkować, miąższ pokroić w drobną kosteczkę, dodać resztę na patelnię. Całość poddusić 2 min. Gotową masę przetrzeć przez sito. Bulion przecedzić i połączyć z przetartą masą z patelni. Oczyszczone z ości i opłukane filety ryb podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do gorącej zupy, nie gotować ostro, aby ryba się nie rozleciała. Po ścięciu się białka ryby doprawić do smaku, można przysmaczyć: kilkoma ziarnkami smaku, dodać soku z cytryny i wg uznania można lekko zabielić słodką śmietanką 18 proc. Następnie wrzucić na 2 min kilka krewetek, aby się ścięły. Na koniec do całości wsypać drobno posiekany koper. Podawać w talerzu z plasterkiem cytryny i ułożoną na wierzchu krewetką.

Bulion z suszonych grzybów z pierożkami

Składniki:

  • 10–15 dag suszonych grzybów
  • 1 kostka rosołowa
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 1 cebula
    1–2 małe ząbki czosnku
  • kawałek mięsa z kością (wołowina, wieprzowina, drób - najlepiej każdego po kawałku)
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 30–35 dag mięsa gotowanego i zmielonego
  • 1 cebula
  • tłuszcz
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania:

Grzyby umyć, zalać przegotowana i przestudzoną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować. Mięso oczyścić, zalać zimną wodą i doprowadzić do zagotowania, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, sól, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe (latem dodać nać selera i pietruszki) i cebulę przypieczoną na płycie. Gotować rosół na wolnym ogniu (rosół mocno gotowany staje się mętny). Gdy mięso jest miękkie, przecedzić rosół i doprawić. Do bulionu dodać wywar z ugotowanych grzybów. Do zupy można włożyć kilka grzybków pokrojonych w paski lub zmielonych w maszynce. Bulion można przyrządzić z kostki rosołowej. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając w dołek gotujące mleko i mieszać widelcem, Dodać resztę składników i wyrobić ciasto - ma być wolne. Farsz: Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa, wymieszać i doprawić. Jeżeli mięso jest za suche, to można dodać odrobinę wywaru. Ciasto rozwałkować, zrobić radełkiem małe kwadraciki, nakładać farsz i zlepiać pierożki. Pierożki gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu jeszcze chwilkę gotować, wyjąć sitkiem, wyłożyć do wazy lub na talerz, zalać gorącym bulionem.

Krem pieczarkowy

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag pieczarek
  • 4 kostki rosołowe
  • 4 pory
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 4 serki topione śmietankowe
  • łyżeczka masła, sól, pieprz

Etapy przygotowania:

Pory oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Dwa litry wody zagotować z kostkami rosołowymi. Pokrojone pory i pieczarki dodać do zupy. Mięso mielone przyrządzić jak na kotlety ( bez bułki). Formować malutkie pulpeciki, włożyć do zupy, gotować 20 minut. Dodać serki i gotować 3 minuty. Przyprawić do smaku.

Ryby

Karp z grilla

Przygotowanie: 1,5 godziny
Smażenie: 40 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 kg karpia
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

    Poniższe przyprawy mieszamy ze sobą:
  • 1/2 łyżki przyprawy
  • przyprawę do ryb (najlepiej KAMIS)
  • pieprz czarny mielony

Etapy przygotowania:

Karpia czyścimy. Następnie nacinamy go na całej długości co pół centymetra (głęboko by było słychać chrzęst ości). Wnętrze ryby nacieramy mieszanką przypraw. W nacięcia zaś wkładamy paski boczku. Po czym rybę posypujemy przyprawami i z wierzchu oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Zawijamy w folię aluminiową. Kładziemy na gorącym żarze. Pieczemy ok. 40 minut. Świetna sprawa do pieczonych również w żarze ziemniaczków. POLECAMY GORĄCO!!!

Szczupak w śmietanie

Przygotowanie: 5 minut
Pieczenie: 30–40 minut
Duszenie: 15 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 450 g filetów ze szczupaka
  • 3 łyżki masła
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę (może być i mniej)
  • 1/2 szklanki pomidorów bez nasion, obranych i pokrojonych
  • 1 szklanka tartego sera szwajcarskiego
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli

Etapy przygotowania:

Myślę, że do tego przepisu równie dobrze można wykorzystać inny rodzaj ryby. Ja do tej pory próbowałam tylko ze szczupakiem. Jest naprawdę smaczny przygotowany w ten sposób. W rondelku trzeba rozgrzać masło, dodać cebulę, paprykę i seler, poddusić do miękkości. Dodaj następnie pomidory i gotuj na małym ogniu do odparowania płynu. Piekarnik proszę podgrzać do temperatury 180 stopni C. Rybę oczywiście umytą i osuszoną ułóż w naczyniu żaroodpornym, oprósz solą. Jarzyny wyłóż na rybę, następnie przykryj warstwą śmietany, posyp serem i tartą bułką. Piecz około 30–40 minut.

Wypieki świąteczne

Ciasto orzechowo-cynamonowe

Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 50 minut

Składniki:

  • zklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki orzechów

Etapy przygotowania:

iałka z cukrem ubić na sztywno. odać żółtka cały czas ubijając. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao wymieszać i powoli dodawać do ubitych jaj. Wymieszać. Do masy wlać olej, wrzucić orzechy, ewentualnie inne „dodatki” i wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy i piec 50 minut w 180 stopniach. Jest to nieco zmodyfikowany przepis jednego z internautów. Na koniec można polać polewą czekoladową. SMACZNEGO!

Mufiny z rodzynkami

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20 minut

Składniki na 20 porcji:

  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • miseczka rodzynek
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju (ok 9 łyżek)
  • łyżka aromatu waniliowego
  • 1 jajko

Etapy przygotowania:

Mąkę, proszek, cukier, sodę i kakao wymieszać w misce. Mleko, olej, aromat i jajko wymieszać i wlać do suchej masy. Wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać. Nakładać najlepiej nabierką do lodów do papierowych lub aluminiowych foremek (wcześniej natłuszczonych). Piec 20 minut w temp. 200 stopni C. Można polać lukrem lub polewą czekoladową.

TU ZNAJDĄ PAŃSTWO WIELE INNYCH PRZEPISÓW NA POTRAWY WIGILIJNE

Życzymy smacznego!!!