Aktualności

Klaster Spożywczy „Naturalnie z Podlasia”

02.10.2007 • źródło: Wrota Podlasia

1 października w Urzędzie Marszałkowskim został podpisany list intencyjny o współpracy między Samorządem Województwa Podlaskiego a Stowarzyszeniem Klaster Spożywczy „Naturalnie z Podlasia”.

Deklaracja współpracy obejmuje m.in. podjęcie wspólnych działań na rzecz promocji regionu, wspierania spotkań, konferencji, szkoleń, sympozjów, wymiany informacji oraz wsparcia dla promocyjnych i pro-rozwojowych przedsięwzięć członków Inicjatywy Klastrowej.

Deklaracja podpisana została – ze strony Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego przez Marszałka Województwa Podlaskiego – Dariusza Piontkowskiego oraz Członka Zarządu – Karola Tylendę,
zaś ze strony Klastra – przez Prezes Stowarzyszenia – Elżbietę Puławską-Breś oraz Wiceprezesa Stowarzyszenia – Wojciecha Dąbrowskiego.

Misją Inicjatywy Klastrowej o nazwie Klaster Spożywczy „Naturalnie z Podlasia” jest wzmocnienie sektora gospodarczego województwa podlaskiego poprzez kooperację przedsiębiorstw funkcjonujących w branży rolno-spożywczej, instytucji publicznych i uczelni wyższych na rzecz rozwoju gospodarczego regionu poprzez odwołanie się do wyjątkowych warunków środowiska oraz tradycji produkcji żywności naturalnej.

Ideą powiązań klastrowych jest stworzenie sieci wzajemnych powiązań, zwiększenie efektywności działań poszczególnych firm oraz zmniejszenie kosztów prowadzenia działalności w wielu dziedzinach funkcjonowania przedsiębiorstw. Innowacyjna forma współdziałania, jaką jest klaster, pozwala współpracującym ze sobą przedsiębiorstwom na uzyskanie trwałej przewagi konkurencyjnej oraz osiąganie – w dłuższej perspektywie – coraz lepszych wyników gospodarczych.

Rozwój i działalność inicjatyw klastrowych jest zgodna z realizowaną Strategią Rozwoju Województwa Podlaskiego do roku 2020 oraz Regionalną Strategią Innowacji Województwa Podlaskiego.